16.02.2024

Συστήματα παρακολούθησης σε εργασιακούς χώρους.

Τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων εικόνας, ή video analytics  όπως τα γνωρίζουμε καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή σε ακόμα περισσότερες εφαρμογές. Πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν μία σειρά από οφέλη και πλεονεκτήματα, ενισχύοντας  το επίπεδο προστασίας των εγκαταστάσεων αλλά  και την αναβάθμιση επιπρόσθετων επιχειρηματικών λειτουργιών. Μια από αυτές τις λειτουργίες είναι και η προστασία εργαζομένων στο χώρο εργασίας .

Σύμφωνα με τον φορέα  «International Labor Organization»,  εκτιμάται πως κάθε χρόνο, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα ή από ασθένειες σχετιζόμενες με τον χώρο εργασίας. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 6.000 θανάτους ημερησίως. Τα ατυχήματα βέβαια, είναι πιο πιθανά σε χώρους όπου πραγματοποιούνται βαριές τεχνικές εργασίες,  όπως   εργοστάσια και εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κρίσιμες υποδομές.

 

Πώς τα  δεδομένα ανάλυσης εικόνας  μπορούν να βοηθήσουν:

Πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη συστήματα παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας. Ορισμένοι  μάλιστα, αξιοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αναπτύξουν και επιχειρηματική ευφυΐα.  Οι ίδιες αυτές λύσεις μπορούν να αποδειχθούν ανεκτίμητες και για την ασφάλεια  του προσωπικού.

Mε την πρόοδο των αλγόριθμων βαθιάς μάθησης, οι ίδιες κάμερες επιτήρησης που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση συμβάντων εισβολής, θα μπορούν επίσης να ειδοποιούν τους εργαζόμενους που εισέρχονται σε απαγορευμένες ή υψηλού κινδύνου περιοχές. Η ανάλυση δεδομένων ακόμη συμβάλει στην τήρηση των μέσων ατομικής προστασίας, με τη κάμερα να μπορεί να αναπαράγει συναγερμούς, προστατεύοντας έτσι τους απομονωμένους εργαζόμενους.

Οι κάμερες μπορούν επίσης και να ειδοποιήσουν για αντικείμενα που εμποδίζουν τις πόρτες εξόδου ή  διαδρόμους εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί  είναι πως οι παραπάνω δυνατότητες παρακολούθησης και ανάλυσης προσφέρονται για όλο το εικοσιτετράωρο με άμεσες ειδοποιήσεις όποτε αυτό προκύψει, κάτι που είναι πιο αποτελεσματικό εν αντιθέσει με τις παραδοσιακές μεθόδους όπου ένας χειριστής παρακολουθεί εικόνες από διαφορετικά σημεία λήψης ταυτόχρονα.

 

Κορυφαία χαρακτηριστικά ανάλυσης εικόνας για την ασφάλεια των εργαζομένων:

Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό σχετικά με τα video analytics όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται . Οι κατασκευαστές του κλάδου και τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να βελτιώσουν τους απαραίτητους αλγορίθμους, ενώ η αυξημένη χρήση  τεχνικής νοημοσύνης έχει καταστήσει την ανάλυση πιο έξυπνη.

Ας δούμε  κάποια χαρακτηριστικά τους που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας.

 

Επιτήρηση και συμμόρφωση με τους κανονισμούς: 

Στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται από τους εργαζόμενους, για παράδειγμα τα κράνη εργασίας είναι υποχρεωτικά σε αρκετά εργοστάσια. Οι μάσκες προσώπου, τα γυαλιά ασφαλείας, οι μπότες  και τα γάντια,  επίσης  επιβάλλονται σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Ωστόσο, αρκετές φορές  οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τα  πρωτόκολλα ασφάλειας είτε σκόπιμα λόγω υπερβολικής εξοικείωσης με το επάγγελμα, είτε τυχαία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, αυτό μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο.

Με την  τεχνολογία ανάλυσης δεδομένων  να προσφέρει μοναδικές καινοτομίες, πολύ εύκολα πλέον παρακολουθούνται οι υπάλληλοι ώστε να εναρμονίζονται με τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας και να  χρησιμοποιούν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σε αντίθετη περίπτωση  θα ειδοποιούνται σε πραγματικό χρόνο  οι υπεύθυνοι ασφάλειας της εγκατάστασης.

 

Παρακολούθηση από απόσταση : Η επικράτηση της παρακολούθησης  από απόσταση στους χώρους εργασίας, δεν είναι κάτι που σχετίζεται μόνο με την πανδημία, αν και αναμφίβολα  συνέβαλε. Ωστόσο στα εργοστάσια για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να διατηρούν μια ορισμένη απόσταση από μεγάλα μηχανήματα που μπορεί να προκαλέσουν  ατυχήματα.

Κάμερες με δυνατότητες ανάλυσης εικόνας μπορούν να εντοπίσουν τη θέση και να ανιχνεύσουν την κίνηση ενός ατόμου ώστε στη συνέχεια να στείλουν ειδοποίηση εάν κάποιος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απόστασης.

Παρακολούθηση ήχου : H ανάλυση ήχου μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια σε χώρους εργασίας. Για παράδειγμα, το μικρόφωνο της  κάμερας μπορεί να καταγράψει κάποιον που φωνάζει για βοήθεια ή αν έχει σημάνει συναγερμός.

Οι ήχοι αυτοί μπορεί να αναγνωριστούν ως σημεία ιδιαίτερης προσοχή, ή σημεία ανάληψης δράσης από την ομάδα ασφάλειας.

 

Έλεγχος θερμοκρασίας  : Οι κάμερες με δυνατότητα ανίχνευσης  θερμοκρασίας έγιναν δημοφιλείς κατά τη διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ίσως είναι λίγο αμφιλεγόμενες, ωστόσο οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση τέτοιων συσκευών και να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν θα έρχονται στη δουλειά όταν δεν είναι καλά.

Οι συγκείμενες κάμερες μπορούν επίσης να αποδειχτούν πολύ βοηθητικές αν ανιχνεύσουν ψηλές θερμοκρασίες σε κάποιο μηχάνημα. Μπορεί να ενημερωθεί η ομάδα ασφαλείας και σε περίπτωσης αυξημένης επικινδυνότητας να διακοπή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Συμπέρασμα :

Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για νομικούς λόγους αλλά και για τη δημιουργία  ιδανικού χώρου εργασίας. Τα ατυχήματα και οι ασθένειες μπορούν να μειώσουν το ηθικό του προσωπικού, το οποίο, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα αποδώσει τα μέγιστα για την εταιρεία.

Οι λύσεις ανάλυσης εικόνας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την παρακολούθηση των χώρων εργασίας και την προστασία των υπαλλήλων, όπου με τη ραγδαία ανάπτυξη των αλγορίθμων αυτό είναι μόνο η αρχή.