01.09.2023

Τα 3 στάδια του οικιακού αυτοματισμού.

Κατά τη δημιουργία του έξυπνου σπιτιού σας, υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να κάνετε και ακόμη περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τι θέλετε να αυτοματοποιήσετε, ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας, ποιες συσκευές είναι οι καταλληλότερες για εσάς και πώς κάνετε αυτές τις διαφορετικές συσκευές να συνεργάζονται ως σύνολο; Δεν είναι περίεργο που ο οικιακός αυτοματισμός γίνεται συχνά βήμα προς βήμα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα διάφορα στάδια που μπορεί να περάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στον οικιακό αυτοματισμό.

 

Στάδιο 1: Ενεργοποιήστε το gadget σας

Όταν ξεκινάτε με τον οικιακό αυτοματισμό, τα έξυπνα gadget είναι ένας ασφαλής και χαμηλού κόστους τρόπος για να παίξετε πριν δεσμευτείτε σε ένα πιο προηγμένο έξυπνο σύστημα. Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα gadget, το καθένα με τη δική του λειτουργικότητα.  Κυμαίνονται από έξυπνες πρίζες και λαμπτήρες, έως αυτοματοποιημένες ηλεκτρικές σκούπες και ακόμη και έξυπνες κάμερες για κατοικίδια με διανομείς λιχουδιών.

Πάρτε για παράδειγμα μία από τις πιο δημοφιλείς έξυπνες οικιακές συσκευές: τα φώτα. Με απλές εργασίες, όπως η μείωση του φωτισμού από το άλλο δωμάτιο ή η δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για τον εξωτερικό φωτισμό σας, το σπίτι σας έγινε ήδη πιο έξυπνο χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Απλώς βιδώστε τη λάμπα σας στο φωτιστικό σας και είστε έτοιμοι . Οι περισσότεροι κατασκευαστές σάς παρέχουν ακόμη και μια εφαρμογή για κινητά για να ελέγχετε τον έξυπνο φωτισμό σας.

Όνειρο ενός gadgetfreak, σωστά; Ένα gadget για κάθε πτυχή του σπιτιού σας είναι σίγουρα διασκεδαστικό και αναμφίβολα ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Αλλά με μια εφαρμογή και ελεγκτή για κάθε συσκευή, το έξυπνο σπίτι που προσπαθείτε να δημιουργήσετε μπορεί να γίνει βάρος και ο όρος «αυτοματοποιημένο» θα χάσει σύντομα το νόημά του.

Στάδιο 2: Πάρτε τον έλεγχο

Ας πάρουμε λοιπόν τον έλεγχο των έξυπνων συσκευών σας και συνεπώς του έξυπνου σπιτιού σας. Ο περιορισμός του ελέγχου των συσκευών σας σε μία μόνο εφαρμογή ή συσκευή σάς επιτρέπει όχι μόνο να διαχειρίζεστε, αλλά και να ελέγχετε την κατάσταση του έξυπνου σπιτιού σας χρησιμοποιώντας την ίδια διεπαφή. Βασικά δημιουργείτε ένα κεντρικό σύστημα, που σημαίνει ότι όλες οι συσκευές σας είναι συνδεδεμένες σε μία κεντρική συσκευή.

Η  Alexa είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συσκευής οικιακού ελέγχου, που σας επιτρέπει να ελέγχετε τις συσκευές σας με φωνητικές εντολές. Το μόνο που χρειάζεστε για να συνδέσετε τις συμβατές έξυπνες συσκευές σας στην εφαρμογή  Alexa να έχει wifi και είστε έτοιμοι.

Λοιπόν, ποια είναι η σύλληψη, ρωτάτε; Μια λέξη: συμβατότητα. Με εκατοντάδες διαφορετικούς κατασκευαστές και χιλιάδες τεχνολογίες να κυκλοφορούν, δεν είναι ασυνήθιστο οι συσκευές που θέλετε να συνδέσετε να μην είναι καθόλου συμβατές. Επομένως, συνιστάται προσοχή όταν σχεδιάζετε το έξυπνο σπίτι σας.

Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές κινούνται προς ένα ανοιχτό οικοσύστημα, καθιστώντας ευκολότερο τον συγκεντρωτικό έλεγχο. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να ενσωματώσετε πλήρως το έξυπνο σπίτι σας χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για επεκτασιμότητα, τότε ίσως να είστε έτοιμοι για το στάδιο 3: ένα αποκεντρωμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού.

 

Στάδιο 3: Αποκεντρώστε το σύστημά σας

Με λίγα λόγια, ένα αποκεντρωμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού είναι ένα σύστημα όπου όλες οι συσκευές σας είναι διασυνδεδεμένες και συνομιλούν μεταξύ τους. Αυτά τα συστήματα, όπως τα KNX, είναι στην πραγματικότητα ενσύρματα στο σπίτι σας και δεν εξαρτώνται μόνο από μια συσκευή έξυπνου διανομέα ή ελεγκτή που τερματίζεται όταν το Wi-Fi σας διακοπεί, καθιστώντας όλες τις άλλες έξυπνες συσκευές σας άχρηστες.

Το KNX είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα οικιακού αυτοματισμού και προσφέρει το λογισμικό του σε κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο,  δίνοντας τέλος στα προβλήματα συμβατότητάς σας. Οι πιθανότητες είναι ότι οι συσκευές που έχετε ήδη είναι πιθανότατα συμβατές με το σύστημά σας KNX.

Ρίξτε μια ματιά στο σύστημα KNX των κατασκευαστών που αντιπροσωπεύουμε , καθιστώντας δυνατή την απρόσκοπτη ενσωμάτωση του φωτισμού, της θέρμανσης, της ενδοεπικοινωνίας, των συστημάτων ψυχαγωγίας και ασφάλειας και πολλά άλλα  που σας δίνουν την ελευθερία να επεκτείνετε το έξυπνο σπίτι σας χωρίς περιορισμούς.

Λειτουργώντας με λογισμικό που ενημερώνεται αυτόματα, το KNX είναι  το πιο ασφαλή σύστημα στην παγκόσμια αγορά.

Είμαστε περήφανοι που ένα από τα έργα της εταιρείας μας φιλοξενείτε στον κεντρικό ισότοπο της KNX ως ένα καινοτόμο έργο.