26.01.2024

Έξυπνο σπίτι ?

Το 2007 η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της IPhone και παρουσίασε την ιδέα του έξυπνου τηλεφώνου σε ένα παγκόσμιο κοινό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η τάση να αποκαλούνται οι συνδεδεμένες συσκευές και συστήματα «έξυπνα». Ο οικιακός αυτοματισμός δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες σύνδεσης συσκευών στο σπίτι σας. Έξυπνος φωτισμός, θέρμανση, αερισμός,… είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Υπάρχει όμως πραγματικά ένα έξυπνο σπίτι;

Το σπίτι σας δεν έχει μυαλό.

Θα έχετε μαντέψει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μέχρι τώρα. Όχι, ένα έξυπνο σπίτι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Το σπίτι σας δεν πρόκειται να λύσει αυτό το περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα για εσάς. Δεν μπορείτε να περιμένετε να κάνει τα πάντα ενώ κάθεστε αναπαυτικά και χαλαρώνετε. Το σπίτι σας δεν έχει μυαλό ούτε πτυχίο μηχανικού. Απλώς εκτελεί αυτό που του ζητάτε να κάνει.

Εάν ζητήσετε από το λογισμικό να σβήσει αυτόματα όλα τα φώτα κατά το κλείσιμο της μπροστινής πόρτας, αυτό θα συμβεί. Αλλά αν διαμορφώσετε το αντίθετο – ανάψτε τα φώτα φεύγοντας – το σπίτι σας θα το κάνει επίσης. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε γιατί το πρώτο σενάριο είναι καλύτερη επιλογή, αλλά το σπίτι σας δεν θα παρατηρήσει τη διαφορά.

Ανθρώπινο άγγιγμα.

Δεν είναι το λογισμικό που κάνει το σπίτι σας έξυπνο. Ούτε οι ακριβές συσκευές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτό το σκοπό. Το σπίτι σας μπορεί να είναι τόσο έξυπνο όσο ο ιδιοκτήτης που μένει σε αυτό. Απαιτείται ανθρώπινος συλλογισμός και ερμηνεία για να δημιουργηθεί κάτι έξυπνο και η τεχνολογία δεν θα το εξηγήσει ποτέ.

 

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δημιουργήσετε διεξοδικά ένα σχέδιο για το έξυπνο σπίτι σας. Ονομάστε το ως καθοδήγηση, ώστε το σπίτι σας να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη στιγμή.

Σκεφτείτε όλα τα διαφορετικά σενάρια που θα έκαναν την καθημερινότητά σας πιο άνετη. Καθορίστε σενάρια (όταν κλείνετε την μπροστινή πόρτα),  και μέτρα ασφαλείας (ώστε κανείς εισβολέας να μην μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις). Μην χάνετε ποτέ τον τελικό σας στόχο: ένα σπίτι που προσαρμόζεται αυτόματα στον ρυθμό σας.

Ένα σπίτι που φαίνεται έξυπνο.