23.06.2023

KNX για διαχείριση ενέργειας.

Με τις  τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται, η διαχείριση  δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν σας λέγαμε ότι το  έξυπνο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε το λογαριασμό της ενέργειας και να ανοίξει ακόμη και νέες δυνατότητες για τη χρήση του σπιτιού σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να κάνετε το σπίτι σας πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και ότι απαιτεί μερικές προϋποθέσεις. Χρειάζεται ενεργειακά αποδοτικός σχεδιασμός, σύγχρονη εγκατάσταση, καλή μόνωση,…. Αλλά τελικά, η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το σπίτι σας εξακολουθεί να εξαρτάται κυρίως από τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του σπιτιού και από το πώς το σπίτι σας καταναλώνει αυτήν την ενέργεια.

Το σπίτι σας υπό έλεγχο.

Εάν δεν είστε νέοι στον κόσμο του οικιακού αυτοματισμού, το KNX δεν είναι άγνωστο για εσάς. Καινοτομεί στη βιομηχανία του οικιακού και κτιριακού αυτοματισμού σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 30 χρόνια.

Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές του είναι ο αυτοματισμός δωματίων και παίζει τεράστιο ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και κτιρίων. Το σύστημα KNX ελέγχει στοιχεία όπως ο φωτισμός, η θέρμανση ή ακόμα και οι περσίδες σας, καθιστώντας δυνατή την προσαρμογή κάθε πτυχής του σπιτιού σας στις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Χάρη στους ελεγκτές δωματίου, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και για κάθε δωμάτιο από μόνο του. Για παράδειγμα, όταν το σύστημα KNX σας ανιχνεύσει ένα ανοιχτό παράθυρο, θα απενεργοποιήσει αυτόματα το σύστημα ψύξης/θέρμανσης σε αυτό το δωμάτιο και θα αποφύγει τη σπατάλη ενέργειας. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να σας στείλει μια ειδοποίηση, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση.

Συλλογή δεδομένων και αποθήκευση ενέργειας.

Είναι όλα ελεγχόμενα και η διαχείριση ενέργειας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευτυχώς, το KNX διευκολύνει την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού σας, επιτρέποντάς σας να μετράτε και να χαμηλώνετε όλη την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών σας. Για παράδειγμα, ενσωματώνοντας τα φώτα, τη θέρμανση κ.λπ. στο σύστημα KNX χρησιμοποιώντας μία από τις πολλές συσκευές που είναι εξοπλισμένες με διασυνδέσεις KNX για εύκολη ανάγνωση.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος ?

Η μετατροπή του σπιτιού σας σε ένα έξυπνο σπίτι είναι αρκετή επένδυση, αλλά μακροπρόθεσμα το ενεργειακά αποδοτικό σπίτι σας θα σας εξοικονομήσει σωρούς από τους λογαριασμούς ρεύματος. Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βρέμης πραγματοποίησε ένα ερευνητικό έργο. Κατά τη διάρκεια 4 ετών παρακολούθησαν 2 ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, μία συμβατική και μία εξοπλισμένη με χειριστήρια KNX για θέρμανση και φωτισμό.

Τα ευρήματά τους; Η αυτοματοποιημένη τάξη εξοικονόμησε ένα εντυπωσιακό 50% ενέργειας σε σύγκριση με τη μη αυτοματοποιημένη τάξη. Στη συνέχεια, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας θα επέστρεφε την επένδυση σε μόλις ένα χρόνο.

Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, μπορείτε να ελέγξετε τον αντίκτυπο του έξυπνου σπιτιού σας. Το KNX σας διευκολύνει να παρακολουθείτε στενά την κατανάλωση ενέργειας και ακόμη και να διατηρείτε τους λογαριασμούς ρεύματος στο ελάχιστο.