19.04.2024

Τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδας οχήματος.

Ως ANPR  ορίζεται η τεχνολογία αναγνώρισης ενός οχήματος μέσω της πινακίδας κυκλοφορίας που χρησιμοποιεί. Με τη χρήση καμερών αναγνώρισης, η τεχνολογία είναι σε θέση να σαρώσει μια πινακίδα και να προωθήσει την απαιτούμενη ενέργεια στο σύστημα που διαχειρίζεται την εκάστοτε είσοδο. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμένου ελέγχου της πρόσβασης των οχημάτων και περιορίζει την ανάγκη ενίσχυσης  ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένης της αυτόνομης λειτουργίας που προσφέρεται.

Η τεχνολογία  παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω του φάσματος των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε μια σειρά διαφορετικών εφαρμογών. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα συστήματα είναι από τις πιο ακριβείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες λύσεις υπολογιστικής όρασης και οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι εξελίσσονται συνεχώς για να ενισχύσουν την απόδοση, την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα και την επεκτασιμότητα του σχετικού λογισμικού.

Η χρήση συστημάτων ANPR γίνεται ακόμα πιο δημοφιλής καθώς η τεχνολογία προχωρά γρήγορα με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης της μηχανικής και βαθιάς μάθησης, με το υπολογιστικό κόστος να μειώνεται και την ακρίβεια των εφαρμοζόμενων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας να αυξάνεται.

Υπάρχει μια σειρά διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται ευρέως, στο πλαίσιο της υιοθέτησης τεχνολογιών μηχανικής όρασης. Στα πιο σημαντικά συστατικά ενός τέτοιου συστήματος εντοπίζεται η ανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο (που χρησιμοποιεί βαθιά μάθηση για την αναγνώριση οχημάτων και την κατηγοριοποίηση τους, όπως λεωφορεία, αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες κτλ.), κάνοντας χρήση streaming βίντεο. Με τη σειρά τους, οι αλγόριθμοι ανίχνευσης αντικειμένων, εκμεταλλεύονται νευρωνικά δίκτυα τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε σύνολα δεδομένων.

Ακολουθεί η επεξεργασία με παραδοσιακές μεθόδους (computer vision) που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία εικόνων τις οποίες θα επεξεργαστεί ο αλγόριθμος του OCR. Δεδομένου ότι οι εφαρμογές ANPR υλοποιούνται συνήθως σε δύσκολα περιβάλλοντα, στον πραγματικό κόσμο, με ποικίλο φωτισμό, καιρικές συνθήκες και ασυνεπείς ρυθμίσεις, η επεξεργασία εικόνας χρησιμοποιείται για να συνεισφέρει στη βελτίωση της ευκρίνειας, τη διόρθωση του χρώματος ή ακόμη και την περικοπή φωτογραφιών, με στόχο τη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος.

 

Ακολουθεί η οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), μια τεχνική computer vision για την ανάγνωση κειμένου σε εικόνες, που επιτρέπει σε ένα σύστημα ANPR να αναγνωρίζει πινακίδες κυκλοφορίας. Αλγόριθμοι όπως οι  OCR  χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση μεμονωμένων χαρακτήρων, την επαλήθευση της αλληλουχίας και τη μετατροπή της εικόνας σε κείμενο. Η αντιστοίχιση προτύπων, από την άλλη, αποτελεί μια τεχνική σύγκρισης που κάνει χρήση βιβλιοθηκών, ώστε να εντοπίσει αντιστοιχίες. Η αντιστοίχιση προτύπων αποτελεί μια τεχνική που στοχεύει στην εύρεση μοτίβων. Στην περίπτωση του ANPR, το σύνολο των χαρακτήρων είναι οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτές οι κάμερες ενδέχεται να παράγουν εικόνες όπου δεν είναι ορατές πρόσθετες λεπτομέρειες. Ωστόσο, οι πινακίδες κυκλοφορίας “συλλαμβάνονται” πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε το λογισμικό ANPR να μπορεί εύκολα να τις ερμηνεύσει και να τις μετατρέψει στην απαιτούμενη μορφή ASCII ή Unicode. Μιλώντας για ANPR, οι πιο προηγμένες κάμερες υποστηρίζουν την ενσωματωμένη αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας  είτε εγγενώς μέσω μιας ενσωματωμένης μονάδας επεξεργασίας είτε μέσω σύνδεσης cloud  έτσι ώστε οι εικόνες που λαμβάνονται να προωθούνται στους τελικούς χρήστες με δεδομένα πινακίδας κυκλοφορίας που είναι ήδη συνημμένα στο πακέτο δεδομένων.

Από όλα τα παραπάνω, είναι σαφές πως προκύπτει μια σειρά πλεονεκτημάτων. Τα περισσότερα οφέλη του ANPR προέρχονται από την αυτοματοποίηση χειροκίνητων εργασιών και την εξαιρετικά αποτελεσματική διαχείριση του χώρου. Η αναγνώριση πινακίδων επιτρέπει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις και ελέγχους. Ως εκ τούτου, τα συστήματα ANPR αποτελούν βασική τεχνολογία για τις έξυπνες πόλεις, που παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προσφέρουν υψηλή ακρίβεια, μέσω της εύκολης και γρήγορης αναγνώρισης οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, αποτελούν και μια σημαντική πηγή analytics, καθώς τα δεδομένα που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναλύσεις επισκεψιμότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, όπου υιοθετούνται τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων για τη βελτίωση της κινητικότητας ανθρώπων και αγαθών, τη διαχείριση της ζήτησης, την αύξηση της ασφάλειας, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων. Παράλληλα, είναι σαφές πως οι αριθμοί μεγάλου μήκους αναλύονται πολύ γρήγορα, καθιστώντας το ANPR μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο που οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο των οικονομικών και σε περικοπή των χρόνων αναμονής.

 

Τέλος, το σύστημα προσφέρει ευελιξία καθώς η αυτοματοποιημένη αναγνώριση πινακίδων μπορεί να εφαρμοστεί για ποικίλες εφαρμογές.

Τα συστήματα αυτού του τύπου  συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, παρέχοντας μια μέθοδο για τον αυτόνομο εντοπισμό και την παρακολούθηση πολλαπλών οχημάτων αλλά και μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη. Η χρήση ενός συστήματος ANPR μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ρύπανσης, αποθαρρύνοντας μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες. Η περικοπή του χρόνου αναμονής και του χρόνου αναζήτησης θέσεων στάθμευσης  συμβάλλει, επίσης, στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.