12.01.2024

Αυτόματη αναγνώριση πινακίδων οχημάτων.

Η τεχνολογία  αναγνώρισης  πινακίδων  γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια λόγω του ευρέος φάσματος πλεονεκτημάτων που προσφέρει για διάφορες εφαρμογές. Διαχείριση κυκλοφορίας, έξυπνη στάθμευση, έξυπνα συστήματα μεταφορών σε έξυπνες πόλεις είναι μερικά  από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

 

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι για τον έλεγχο εισόδων/εξόδων  σε  εργοστάσιο χαρτικών. Η διαδικασία είναι απλή : όταν το αυτοκίνητο πλησιάσει στο σημείο ελέγχου, οι κάμερες αναγνωρίζουν το όχημα από την πινακίδα και η πύλη εισόδου ανοίγει. Εντούτοις, πίσω από αυτήν την διαδικασία, που δείχνει  απλή, βρίσκεται ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο ενσωματώνει την αιχμή της τεχνολογίας και έναν συνδυασμό καινοτομιών για να απλοποιήσει και να αυτοματοποιήσει τον έλεγχο. Πρόκειται για τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων (ANPR – automatic number plate recognition) που ενσωματώνουν, ολοένα και περισσότερο, νέες τεχνολογίες στη λειτουργία τους.

 

ANPR (automatic number plate recognition) ορίζεται η τεχνολογία αναγνώρισης ενός οχήματος μέσω της πινακίδας κυκλοφορίας που χρησιμοποιεί. Με τη χρήση καμερών, η τεχνολογία είναι σε θέση να σαρώσει μια πινακίδα και να προωθήσει την απαιτούμενη ενέργεια στο σύστημα που διαχειρίζεται την εκάστοτε είσοδο. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμένου ελέγχου της πρόσβασης των οχημάτων και περιορίζει την ανάγκη ενίσχυσης  ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένης της αυτόνομης λειτουργίας που προσφέρεται.

Η τεχνολογία έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω του φάσματος των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε μια σειρά διαφορετικών εφαρμογών. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα συστήματα είναι από τις πιο ακριβείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες λύσεις υπολογιστικής όρασης και οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι εξελίσσονται συνεχώς για να ενισχύσουν την απόδοση, την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητας και την επεκτασιμότητα του σχετικού λογισμικού.

Η χρήση συστημάτων ANPR γίνεται ακόμα πιο δημοφιλής καθώς η τεχνολογία προχωρά γρήγορα με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής και βαθιάς μάθησης.

Υπάρχει μια σειρά διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της υιοθέτησης τεχνολογιών μηχανικής όρασης.  Στα πιο σημαντικά συστατικά ενός τέτοιου συστήματος εντοπίζεται η ανίχνευση αντικειμένων χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση για την αναγνώριση οχημάτων και την κατηγοριοποίηση τους, όπως λεωφορεία, αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες κτλ. Στην συνέχεια οι αλγόριθμοι ανίχνευσης αντικειμένων, εκμεταλλεύονται νευρωνικά δίκτυα τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε σύνολα δεδομένων. Ακολουθεί η  προετοιμασία εικόνων τις οποίες θα επεξεργαστεί ο αλγόριθμος του OCR. Δεδομένου ότι οι εφαρμογές ANPR υλοποιούνται συνήθως σε δύσκολα περιβάλλοντα στον πραγματικό κόσμο, με ποικίλο φωτισμό, καιρικές συνθήκες και ασυνεπείς ρυθμίσεις, η επεξεργασία εικόνας χρησιμοποιείται για να συνεισφέρει στη βελτίωση της ευκρίνειας και τη διόρθωση του χρώματος.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι κάμερες ενδέχεται να παράγουν εικόνες όπου δεν είναι ορατές λεπτομέρειες. Ωστόσο, οι πινακίδες κυκλοφορίας συλλαμβάνονται πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε το λογισμικό ANPR να μπορεί εύκολα να τις ερμηνεύσει και να τις μετατρέψει στην απαιτούμενη μορφή. Οι  πιο προηγμένες κάμερες υποστηρίζουν την ενσωματωμένη αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας είτε μέσω μιας ενσωματωμένης μονάδας επεξεργασίας είτε μέσω σύνδεσης cloud έτσι ώστε οι εικόνες που λαμβάνονται να προωθούνται στους τελικούς χρήστες με δεδομένα πινακίδας κυκλοφορίας που είναι ήδη συνημμένα στο πακέτο δεδομένων.

Από όλα τα παραπάνω, είναι σαφές πως προκύπτει μια σειρά πλεονεκτημάτων. Τα περισσότερα οφέλη του ANPR προέρχονται από την αυτοματοποίηση χειροκίνητων εργασιών, την εξαιρετικά αποτελεσματική διαχείριση χώρου και την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη.  Αποτελούν  μια σημαντική πηγή αναλύσεων, καθώς τα δεδομένα που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναλύσεις επισκεψιμότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, όπου υιοθετούνται τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων για τη βελτίωση της κινητικότητας ανθρώπων και αγαθών, τη διαχείριση της ζήτησης, την αύξηση της ασφάλειας, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων.

Το σύστημα προσφέρει ευελιξία καθώς η αυτοματοποιημένη αναγνώριση μπορεί να εφαρμοστεί για ποικίλες εφαρμογές. Επίσης με τα συστήματα αυτού του τύπου να συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, παρέχοντας μια μέθοδο για τον αυτόνομο εντοπισμό και την παρακολούθηση πολλαπλών οχημάτων.

 

Η ομάδα μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί σας προκειμένου να σας προσφέρει  προσαρμοσμένες και πλήρεις λύσεις για ένα επιτυχές σύστημα.