12.01.2023

Γιατί κάθε έξυπνο σπίτι πρέπει να έχει μετεωρολογικό σταθμό.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός είναι μια από τις πιο απλές συσκευές για να ξεκινήσετε όταν δημιουργείτε ένα έξυπνο σπίτι. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών δεν γνωρίζουν καν ότι μπορεί να είναι μέρος ενός έξυπνου σπιτιού. Μοιράζοντας τα δεδομένα του με άλλες συσκευές και συνδυάζοντάς τα με άλλες πηγές δεδομένων, μπορείτε να αναπτύξετε πολύτιμα σενάρια.

Γιατί να επενδύσετε σε έναν μετεωρολογικό σταθμό εάν μπορείτε επίσης να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο ή να διαβάσετε την πρόγνωση του καιρού; Η απάντηση είναι απλή: χρειάζεστε μακροπρόθεσμα δεδομένα για να μπορείτε να εντοπίσετε τις τάσεις και να κάνετε προβλέψεις. Οι αισθητήρες θα συλλέξουν τοπικά δεδομένα σχετικά με τον καιρό μέσα και έξω από το σπίτι σας, όπως υγρασία, θερμοκρασία και ακραίες συνθήκες, για παράδειγμα μια καταιγίδα ή ένα κύμα καύσωνα.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε την ημέρα σας ανάλογα. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των έξυπνων περσίδων σας ανάλογα με το πόσο αργά ανατέλλει ο ήλιος. Ή συνδυάστε τις προβλέψεις καιρού με έναν αισθητήρα υγρασίας εδάφους για να ποτίσετε τα φυτά. Και τι γίνεται με τη δημιουργία σεναρίου που ανάβει αργά τα φώτα όταν βραδιάζει;

Πώς να επιλέξετε τον τέλειο μετεωρολογικό σταθμό;

Αλλά δεν είναι κάθε μετεωρολογικός σταθμός κατάλληλος για την εγκατάσταση του έξυπνου σπιτιού σας. Μπορείτε να βρείτε μετεωρολογικούς σταθμούς με όλα τα είδη των χαρακτηριστικών και μέσα σε διαφορετικά εύρη βραβείων. Η δυνατότητα συνομιλίας με τις άλλες συσκευές σας θα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε. Κατά προτίμηση ο μετεωρολογικός σταθμός σας μπορεί να μοιράζεται δεδομένα μέσω IP ή wi-fi, ώστε να μπορείτε να συμβουλευτείτε γραφήματα και άλλες απεικονίσεις στο smartphone ή το tablet σας. Αλλά το πιο ιδανικό σενάριο είναι ότι επιλέγετε έναν μετεωρολογικό σταθμό που είναι απόλυτα συμβατός με τις άλλες συσκευές σας για να μπορείτε να σχεδιάσετε σενάρια «αν αυτό από αυτό».

 

Ένα ανοιχτό πρότυπο διασύνδεσης όπως το KNX θα προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές, καθώς έχει περισσότερους από 500+ κατασκευαστές που αναπτύσσουν έξυπνες συσκευές ακολουθώντας τις ίδιες τεχνολογικές αρχές.